BLAHOPŘÁNÍ SDH PANOŠÍ ÚJEZD

15.06.2015 19:04

Sobota, 13. června 2015.

V Kolešově, když se místní Soptíci chystají na výjezd do Panošího Újezdu, kam jedou blahopřát k 130. narozeninám tamějšího SDH, svítí sluníčko. Je hodina po poledni a už z „Karlovarky“ je jasné, že se meteorologové – bohužel - pro tento den nezmýlili a čeká nás déšť a bouřky. V Avii za řidičem Petrem Dřímalkou a mou maličkostí je několik děcek, které na tuhle situaci už jenom svým oblečením připravena nejsou. Je klika, že nás to mine během průjezdu okresním městem – přijíždíme do Panošího Újezdu, kde je v tuto chvíli po bouřce, vzduch je čistý, svěží, po předchozím dusnu ani památky.

První písemná zmínka o této obci, která má nějakých tři stovky obyvatel, pochází z roku 1352, podle názvu obce se však dá předpokládat, že je ještě mnohem starší. Umístění v lokalitě kolem rakovnické kotliny nabízí domněnku, že obec byla osídlena již v pohanských dobách. Přívlastek Panoší získala obec podle manů, kteří zde dostávali půdu - újezdy, tj. území, které se dá za určitou dobu objet koňmo, za to byli povinni vykonávat zbrojnošskou službu na nedalekém hradě Krakovci.

SDH Panoší Újezd, jemuž jsme přijeli blahopřát, má necelou sedmdesátku členů. Mají nově opravenou stříkačku PS 12 ze šedesátých let, automobil IFA a čerpadlo. Pořádají dětský maškarní bál, dále tradiční hasičský ples a posvícenskou zábavu. Pravidelně jezdí na tři soutěže ročně. 

Oslavy 130. výročí založení hasičského sboru byly odstartovány krátce po půl třetí, a to průvodem obcí. Poté už byl připraven program na místním hřišti.

Jako první se představili profesionální hasiči z Rakovníka, kteří předvedli nejenom vyproštění osob z havarovaného vozu, ale také jeho uhašení.

Kolešovští Soptíci pak předvedli to, co se svým modelem tatrovky už nějaký týden předvádějí – a i tady, v Panoším Újezdu, si dokázali získat přízeň i srdíčka všech přítomných. Jako vždy byli naši nejmenší skvostní a velkou měrou přispěli k oslavám významného jubilea svých kolegů.