CHRÁŠŤANY

29.09.2014 08:09

V sobotu 27. září 2014 vyrazili naši dobrovolní hasiči na XVIII. ročník Memoriálu Jaroslava Beneše, Jiřího Ulricha a Václava Kounovského v požárním sportu do Chrášťan.

Mimochodem - v minulém roce místní SDH oslavil 130. výročí svého vzniku: 

V dubnu 1883 vypukl požár v usedlosti čp. 22 a v krátké době bylo zachváceno třináct dalších. A jako by to nestačilo, během roku shořelo ještě několik dalších domů a stodol i s úrodou. Proto byl v září téhož roku ustaven první dobrovolný hasičský sbor v obci Chrášťany.

V současnosti má sbor bezmála 100 členů. 

Od roku 1987 je na počest dlouholetých členů SDH Chrášťany Jaroslava Beneše, Jiřího Ulricha a Václava Kounovského pořádána soutěž v požárním sportu, která se těší zájmu a přízni hasičů nejen rakovnického okresu. 

Kolešovští hasiči byli tentokrát na soutěž pozváni také. Ne aby sportovali (na to zatím skutečně nemáme...), ale aby tu představili ruční hasičskou stříkačku, kterou v letošním roce renovovali.

V Chrášťanech, kam se jelo premiérově novým kolešovským hasičským vozem, se těšila neobyčejnému zájmu a nepochybně byla jednou z velkých atrakcí letošního ročníku jejich Memoriálu. Největší nadšení projevily samozřejmě děti, pozadu ale nezůstávali ani dospělí hasiči, kteří si zkusili i zapumpovat. 

Dneska by takhle hasit asi nechtěli - je to totiž dost dřina.