JAK SE STAVÍ ZEĎ

11.08.2015 19:26

Jak se v Kolešově staví zeď? A k čemu vůbec?

 

 

Také jako podpora rybniční hráze na samém kraji, začátku budoucí hasičské výcvikové (nebo tréninkové?) trati našeho SDH.

 

Již před časem jsme informovali v příspěvku „Buldozer“ (odehrálo se 21. 12. 2015), že probíhají (a teď cituji:) „… terénní úpravy budoucího cvičiště našich hasičů. Tedy prostor mezi obecní nádrží a chmelnicí.“ Informovali jsme už předtím v článku „Brigáda SDH“ (10. 1. 2015), že se naši hasiči sešli nad prvními terénními úpravami budoucí trati, ať to tenkrát jakkoli bylo jen pro hrubou přípravu.

 

V průběhu roku 2015 byla trať zušlechtěna, zatravněna – a tentokrát se dával dohromady její start.

 

Kolešovští hasiči si ke své práci vybrali vražedné počasí – obávám se ovšem, že si o letošních prázdninách vybrat jinak asi ani nemohli... Teplota po oba dny prací  (4. a 5. 8. 2015) byla vysoko nad třicet stupňů Celsia a kamenné (betonové) kotvy ze zrušených chmelnic, které nám poskytlo Zemědělské sdružení Blšany, z těch nejlehčích materiálů také nejsou.

 

 

Kolik se brigády účastnilo lidí?

 

Více než deset, méně než dvacet. Dorazili „časem prověření koně“, zbytek sboru se vesele na jejich práci a mozolech veze dál. Nebudu jmenovat, na fotografiích a videích, které zpracovávám, se pravidelně objevují jedni a titíž.  

 

Dorazil ale – a to je třeba vyzdvihnout - kolešovský dorost, a to v poměrně hojném počtu. Což je dobrá zpráva. Pro ty, kdo se dvou srpnových brigád zúčastnili, byla o to radostnější, že jestliže se stěna při začátku trati stavěla z chmelových kotev (tzv. „kotváků“, tedy dříve kamenných, dnes betonových krychlí o váze jedné-každé cca 80 kg!), zvedaly je a manipulovaly s nimi ruce síly římských gladiátorů, těla mladá, neopotřebovaná, zkrátka mládím se pyšnící. Schwarzenegger by prostě bledl závistí!

 

 

Kolik se těch „kotváků“ během dvou dní přesouvalo? Bezmála stovka! Hotovo ještě samozřejmě není, ale základ členové SDH položit v Kolešově dokázali.