KOLEŠOV A VESNICE ROKU

05.06.2015 17:03

 

Ve středu 27. května 2015 to postihlo také Kolešov. Podruhé v jeho historii. Navštívila nás krajská hodnotitelská komise soutěže „Vesnice roku“, přičemž jsme měli dvě hodiny na to, abychom jí předvedli, jaká ves vlastně jsme.

 

Jak se to povedlo?

 

Tížil nás čas… zatímco vloni jsme v těch dvou hodinách, které jsou nám propozicemi soutěže dány, v podstatě neměli co ukázat (respektive měli problém stanovený čas naplnit…), letos jsme ve scénáři prezentace obce škrtali, oklešťovali ho, de facto jsme ho ničili.

 

Desetičlenná krajská hodnotitelská komise dorazila před budovu obecního úřadu se zhruba sedmiminutovým zpožděním. Přivítal ji starosta Václav Porazík s místostarostou Ladislavem Součkem.

 

 

První kroky hodnotitelů směřovaly právě na úřad obce. „Komise vyslechla plány Kolešova a mimo jiné ji zaujalo zpracování novodobých kronik,“ píše v Rakovnickém deníku v článku „Hodnocení komise narušil oheň. Včas ho uhasili Soptíci“ redaktorka Šárka Hoblíková, „S historií obce bývalých Sudet je to špatné. Nejstarší kronika s několika stránkami záznamu se zachovala z padesátých let minulého století. Ale od roku 2010 místní kroniku pečlivě vedou. Mají dokonce i videozáznamy, které natáčí Pavel Ďuran. Proto každá kronika má nově i QR kód. Ten umožňuje přes chytrý telefon i spuštění videozáznamu. Vedle toho najdete fotografie z každého roku v samostatné fotoknize.

 

 

Určitým dluhem z minulého roku zůstalo otevření místní knihovny. Knihovnice se už našla. Knihy ale zatím odpočívají ve skříni na obecním úřadu a čekají na vhodný prostor. Ten se rýsuje v bývalé ubytovně pro česáče. Před lety bohužel vyhořela. Místní ji chtějí opravit a zřídit tu například klubovnu a skladovací prostory.

 

 

Poté komise vystoupala do prvního patra, kde si prohlédla klubovnu Babince. Ten pro ni pak na dvoře úřadu připravil taneční vystoupení s dětmi.

 

 

Nasedalo se na vejtřasku. Tento rok již s novou podlahou. Projeli jsme vsí až ke hřbitovu. Já už nevím, která z dam z komise si vzpomněla (z deseti členů hodnotitelů byli jen čtyři noví, ostatní Kolešov navštívili už loni – a pamatovali si nás!), že stromová alej, kterou jsme vysadili v rámci akce Zasaď si svůj strom, v roce 2014 nebyla.

 

 

Tentokrát se na hřbitově z korby náklaďáku nesesedalo, nebyl čas. Dolů se šlo až před hospodou, kde na kytary vyhrávali místní umělci. V akci byla také obecní grilovací popelnice a v ní už voněla vepřová kýta.

 

 

V hospodě byla připravena krom malého pohoštění prezentace obce. Tentokrát jsme se ve filmovém materiálu, který byl v Kolešově při jeho akcích poslední rok natočen, do dvaceti minut nevešli. Vědomě jsme vynechali akce, v níž se objevila koňka nebo tatrovka Soptíků, ty měly totiž zazářit až ve finále návštěvy komise a chtěli jsme jimi překvapit.

 

 

PREZENTACE OBCE KOLEŠOV

 

Posilněni a napojeni se vydali hodnotitelé na procházku obcí. Hned na návsi je vítali dva členové Mysliveckého sdružení Kolešov – Bukov a pak už jen prázdná ves. „Divadlo letos nebude?“ vyzvídala předsedkyně komise Blanka Čebišová.

 

 

Nakonec bylo. Chtělo to jen pár kroků od zatáčky u školy po cestě k hasičárně. Mezi rybníkem a zbrojnicí děvčata z Babince v krojích připravila ukázku činností žen na vsi v dávné historii. To se až zastavil dech – naše ženy tu vykouzlily scenérii jak vystřiženou z Ratibořického údolí.

 

 

Pak vypukl požární poplach. Z ubytovny se začal valit dým. Náhle bylo všude kolem plno lidí; ze studny u rybníka se nabírala voda a rychle se s ní plnilo vědro připravené pro hasiče. Tak trochu vládla panika, chaos, zmatek (ono to k požáru pravděpodobně patří…), po krátkém čase však kolešovští dokázali utvořit živý řetěz od studny až k místu zásahu. To už se z vrat hasičárny vyvalili naši hasiči v historických uniformách, vyvlekli koňku, bleskrurychle ji připravili k hašení, zapumpovali a proud vody zalil hořící objekt.

 

 

Nestačilo to. Zasáhnout museli naši nejmenší. Výjezd Soptíků z hasičárny komisi uchvátil. Děti prvotřídně předvedly to, co nacvičily, a to včetně záchrany života.

 

 

Samotní členové komise si pak vyzkoušeli koňskou stříkačku a na samý závěr vysadili v prostoru kamenů magnólii.

 

 

Ze dvou hodin, které jsme k prezentaci obce měli, už mnoho nezbývalo. Písničku o Kolešovu (to bylo překvapení pro všechny, včetně pana starosty) zapěl Pepa Škaloud. Celou si ji můžete vyslechnout v závěru filmu pod článkem.

 

 

Za komisi se s Kolešovem rozloučila její předsedkyně Blanka Čebišová. Pozvala nás na vyhlášení výsledků krajského kola soutěže Vesnice roku 2015 do Kutné Hory 18. června 2015 a na slavnostní předání cen do vítězné obce v sobotu 18. července.  

 

 

Zbývá dodat, že ve Středočeském kraji se letos soutěže zúčastnila rovná dvacítka obcí. Kolešov byl jediný z Rakovnického okresu a hodnoceni jsme byli jako poslední.

Fotografie pořídila paní Irena Uldrichová, kompletní fotogalerii najdete ZDE. Ještě jednou připomínám i článek Šárky Hoblíkové a nabízím také fotografie, které v Kolešově nasnímala právě ona.