KOLEŠOV ZÍSKAL V SOUTĚŽI VESNICE ROKU 2015 (STŘEDOČESKÝ KRAJ) BÍLOU STUHU

23.06.2015 17:07

Po loňském zisku Diplomu za pospolitost obce dosáhl Kolešov v roce 2015 na stuhu. Má bílou barvu a jde o ocenění za práci s mládeží. Jestliže jsme pak v minulém roce ziskem Diplomu dosáhli na finanční odměnu 40 tisíc, pak to letos bude výrazně víc – řádově ve stovkách tisíc.

 

„Ve středních Čechách máme více jak 1 200 obcí, a tak je skutečně z čeho vybírat. Děkuji všem středočeským účastníkům, kteří se do letošního 21. ročníku tradiční soutěže Vesnice roku přihlásili. Vážím si toho, že se nebáli podrobit se velmi pečlivému hodnocení.“

 

 

Ing. Miloš Petera

hejtman Středočeského kraje

 

 

18. června 2015 v Kutné Hoře, v krásných prostorách GALERIE STŘEDOČESKÉHO KRAJE, proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků „Soutěže vesnice roku 2015 Středočeského kraje“.

 

Galerie Středočeského kraje Kutná Hora

 

Za Kolešov se tohoto slavnostního aktu zúčastnil starosta obce Václav Porazík, jehož doprovázela (za Babinec) Věra Porazíková a (za SDH) Václav Svítil.

 

Zahájení akce bylo v 10.00 hod. s úvodním slovem a přivítáním hostů v režii PaedDr. Věry Libichové, 1. místopředsedkyně Spolku pro obnovu venkova Středočeského kraje. Poté vystoupil hejtman Středočeského kraje Ing. Miloš Petera, náměstek hejtmana Karel Horčička, místostarosta Kutné Hory Ing. Josef Viktora, výkonný tajemník SPOV SK Stanislav Rampas a předseda SPOV SK Mgr. Viktor Liška, kteří ze svého pohledu zhodnotili význam a přínos Soutěže vesnice roku.

 

 

Pak hejtman kraje výsledky vyhlásil. Tady jsou:

 

Zelená stuha - Dobšice

Oceněná obec by měla koncepčně rozvíjet zeleň v obci, pečovat o dřeviny a prostranství se zajištěním odbornosti a prokazovat cit pro místní venkovský charakter sídla. Druhou stránkou je výchova veřejnosti ke vztahu k životnímu prostředí obce a jejího zapojování do jeho tvorby. Důležité je pojetí veřejných zelených ploch a zapojení dalších prvků pro plnění funkcí odpočinku a setkávání veřejnosti, místně odpovídající skladba zeleně, venkovský ráz. Oceňovány jsou i snahy o revitalizaci navazující otevřené krajiny, výsadby tradičních stromořadí a obnova druhové skladby. Je kladen důraz na dlouhodobý a koncepční pohled a na plánování zeleně v obci a výchovu nejmladších generací.

 

Oranžová stuha – Čechtice

Oceňovány jsou pozitivní stránky spolupráce zemědělských subjektů hospodařících v krajině se samosprávami. Toto ocenění je zaměřeno také na hledání nových forem spolupráce při správě venkovského prostoru. Mezi oblasti posuzovaných kritérií patří: podíl místních zemědělských subjektů na zaměstnanosti obyvatel obce, péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu, koncepční dokumenty a společné projekty, místní produkty a jejich marketing, využití netradičních zdrojů energie a nezemědělské aktivity.

 

 Bílá stuha - Kolešov 

Oceněná obec prokazuje zapojení dětí a mládeže do života obce a koncepční podporu jejího zájmu o venkovskou pospolitost. Oceňovány jsou aktivity výchovy mladé generace místními spolky, práce s dětmi v knihovně, vytváření podmínek pro trávení volného času. Významným přínosem jsou úspěchy mladých lidí a jejich trvalý zájem o život a rozvoj obce, mezigenerační setkání, mimoškolní činnost dětí a dobré příklady trvalé práce s dětmi a mládeží v místě.

 

Modrá stuha - Maršovice

Toto ocenění zpravidla obec získává jako celé společenství, nejen jako samospráva. Znakem společenského života vesnice je mj. to, že jej vytvářejí lidé nejen pro ostatní, ale i pro sebe. V oceněné obci bývá řada spolků tradičních i novodobých, udržují se a obnovují tradice a obyčeje. V ocenění je důležitá péče o duchovní hodnoty obce a návaznost na tradice. Obce v pohraničí a v blízkosti měst mají situaci těžší, nicméně i zde již nové generace tvoří nový život v obci navazující na staré rytmy. 
Pro posouzení kontinuity společenského života jsou důležité kroniky obecní i spolkové, autentické akce spolků i dokumenty obce. Významným subjektem je škola, která bývá kritickým místem života obce.

 

 Zlatá stuha (a titul Vesnice roku 2015 Středočeského kraje) – Vraný 

Zlatá stuha je nejvyšší ocenění, které získá obec, která se nejlépe a vyváženě prezentuje ve všech posuzovaných oblastech. Komise sleduje úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli v obci, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a v neposlední řadě také koncepční dokumenty obce.

 

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova
kategorie A) – NEUDĚLENA
kategorie B) – obec Úholičky (okres Praha-západ) – Kulturně společenské centrum obce Úholičky, soubor budov čp. 10
kategorie C) – obec Zichovec (okres Kladno) – Společenské centrum obce Zichovec

Diplom za moderní knihovnické a informační služby – obec Líbeznice (Praha-východ)
Diplom za vzorné vedení kroniky – městys Davle (okres Praha-západ)
Diplom za kvalitní sociální služby – obec Psáry (okres Praha-západ)
Diplom za péči o veřejná prostranství – obec Ostrov (okres Benešov)
Diplom za rozvoj komunitní společnosti – obec Dolní Slivno (okres Mladá Boleslav)
Diplom za spolupráci se zemědělskými subjekty – obec Žižice (okres Kladno)
Diplom za společenský život – obec Cítov (okres Mělník)
Diplom za kvalitní květinovou výzdobu v obci (Fulínova cena) – obec Zichovec (okres Kladno)

Ocenění za práci s dětmi – obec Stará Huť (okres Příbram)
Ocenění za péči o historickou zástavbu – město Březnice (okres Příbram)
Ocenění za spolupráci s místními podnikateli – městys Kácov (okres Kutná Hora)
Ocenění za obnovu místních tradic – obec Ledčice (okres Mělník)
Ocenění za vybudování Centra volného času – obec Měšice (okres Praha-východ)
Ocenění za vybudování parku pro seniory – obec Bašť (okres Praha-východ)

Cena Naděje pro živý venkov - obec Psáry (okres Praha-západ)
Koláčová cena - obec Dolní Slivno (okres Mladá Boleslav).

 

Program pokračoval diskuzí zástupců obcí zúčastněných v soutěži se zástupci Středočeského kraje, členy hodnotitelské komise a členy představenstva SPOV SK, kterou moderovala Ing. Jarmila Smotlachová (na obrázku vpravo; známe ji i z Kolešova), 2. místopředsedkyně SPOV SK. V diskuzi vystoupila Bc. Alice Macháčková k problematice knihoven a zástupci obcí Vraný, Maršovice, Kolešov, Čechtice, Dobšice, Úholičky, Zichovec, Psáry, Dolní Slivno, Davle, Žižice, Cítov, Stará Huť, Kácov a Ledčice. Ti všichni hovořili o svých zkušenostech se soutěží, úspěších i dalších záměrech. Členové hodnotitelské komise pak o tom, co se jim v obcích nejvíce líbilo a naopak v čem by měly přidat.

 

Nechybělo ani pohoštění formou švédských stolů. Slavnostní atmosféru umocňovaly reprezentační prostory Galerie Středočeského kraje a blízkost dalších skvostů architektury Kutné Hory.

 

Předávání stuh a dalších ocenění se uskuteční ve Vraném 18. července 2015.