KOLEŠOVSKÉ STROMY

07.03.2015 08:04

Pravidelné ošetřování stromů je kompromisem mezi jejich přirozeným růstem a potřebami lidí. Vhodnými zásahy, jako jsou především ořezy stromů, se prodlužuje jejich životnost a zlepšuje jejich zdraví.

 

A tak se v pátek 27. 2. 2015 se v Kolešově řezalo a pilovalo. Za asistence techniky Městského úřadu Kryry a jeho zaměstnanců se v naší obci ořezávaly stromy.

 

V Kolešově se ořezávalo „redukčně“. To je úprava stromů, při které se zmenšuje objem jejich korun. Cílem tohoto typu řezu bývá odstranění suchých nebo infikovaných větví, redukce ve směru k překážce (budova nebo např. dráty elektrického vedení), symetrizace koruny nebo redukce jejího obvodu za účelem zmenšení náporové plochy a snížení těžiště stromu.

 

Takový ořez by pak měl být realizován jednou za 3 až 7 let.

 

Na kolik nás to vyšlo? Do Kryr, konkrétně do jejich mateřské školy, putoval z naší obce sponzorský dar ve výši 5 tisíc korun.

 

 

Ořezané větve bylo pak samozřejmě potřeba uklidit. SDH Kolešov svolal na sobotu 28. 2. a následně pak na příští sobotu 7. 3. brigádu.

 

 

Lidí dorazilo poskrovnu (druhý den brigády to bylo o fous lepší…), přesto se odvedl kus práce. Stopitelné dřevo bylo uloženo v prostorách ubytovny a bude použito k vytápění kolešovské hospody.