KOLEŠOVSKÝ ADVENT

02.12.2013 20:30

Neděle 1. 12. 2013 je první nedělí adventní. Pro křesťany je toto období časem zklidnění a očekávání narození Ježíše Krista. Symbolem adventu je tradičně věnec se čtyřmi svíčkami, které jsou postupně zapáleny každou adventní neděli.

Advent – slovo, vycházející z latinského „adventus", znamená příchod, v souvislosti s Vánocemi jde o příchod Vykupitele Ježíše Krista. Čas adventu a Vánoc má zvláštní magickou moc, obzvláště v centrech historických měst, kde se mísí zvuk tradičních koled s vůní svařeného vína. Tak jako každý rok si tu lidé můžou zakoupit tradiční české ozdoby a ochutnat vánoční dobroty.

Obdobně tomu bylo tento den i v Kolešově – dokonce víc. O první adventní neděli si tu místní děti odbyly také příchod Mikuláše, večer pak byl rozsvícen nikoli vánoční strom, ale kaplička.

Pojďme se na to krátce podívat:

Ve dvě odpoledne přivítala v sále kolešovského kulturáku místní děti Bára Ladrová se svým týmem a předvánočním pořadem. Bylo nabito, děti brzy překonaly ostych a daly se s Bárou a jejími společníky do „diskotačení“. Na závěr této milé dvouhodinovky dorazili také dva čerti a nakonec i Mikuláš. Každé z dětí si pak odneslo balíček sladkostí.

 

Více fotografií ZDE.

 

V půl šesté večer se kolešovští sešli na návsi pod kapličkou, aby společně přivítali čas vánoc. Připraveno bylo drobné pohoštění, nechyběl voňavý svařák. O kulturní vložku se postaraly místní ženy, které zapěly několik vánočních písní. Zazněla také zobcová flétna.

Na závěr byla rozsvícena kolešovská kaplička.