KOLEŠOVSKÝ PAŠÍK A OSLAVA MDŽ

09.03.2013 08:00

 

Sobota 9. března 2013 patřila v Kolešově zabíjačce a ženám. Po úspěchu akce „Kolešovský pašík“ ze sklonku minulého roku se místní hostinský Petr Paďour rozhodl tradiční české – lukulské – hody zopakovat a velení obce se pokusilo navázat na kdysi tradiční oslavy Mezinárodního dne žen.

Povedlo se?

Jak Petr Paďour, tak vedení obce pro to udělali maximum a kdo tento den navštívil kolešovský hostinec, nelitoval: v osm ráno byl řeznickým mistrem Ludvou Kuthanem z Blšan poražen a očištěn půldruhametrákový vepř, aby byl následně naporcován a byly z něj postupně připravovány pochutiny v podobě vepřových výpečků, jelítek, jitrnic nebo tlačenky.

Pohostinství se tak průběžně plnilo už od dopoledních hodin. Mezitím do Kolešova dorazila Eva Pezlarová z Kryr a manželé Šounovi z Prahy, kteří se později odpoledne postarali o hudební stránku oslavy MDŽ.

Eva Pezlarová a Jan Šoun

Ta oficiálně vypukla úderem šestnácté hodiny, i když se účastníci začali scházet nepoměrně dřív. Na stolech bylo naservírováno drobné pohoštění (i když chlebíčky nebo zákusky v den konání zabíjačky lze bez nadsázky považovat za silně kontraproduktivní…), pro každou z žen byla připravena kytička. V úvodu oslavy krátce promluvil starosta Václav Porazík a pak už vše bylo záležitostí hudby, tance a dobré zábavy.

Mnozí účastníci oslavy se tak do svých domovů odebírali až nad ránem nedělního dne.