KOLEŠOVSKÝ PAŠÍK

15.12.2012 07:30

 

V sobotu 15. prosince 2012 žil Kolešov ojedinělou akcí, kterou její organizátor pan Petr Paďour nazval KOLEŠOVSKÝM PAŠÍKEM. Hned v úvodu nabízím krátké video, v jehož rámci vystupuje i starosta obce Václav Porazík – a je jasné, že o dobrou zábavu nebyla nouze. Nejen večer, ale po celý den.

 

K dobré hudbě, k zábavě (a pohodě vůbec) patří v českých luzích a hájích samozřejmě také dobrá krmě. A v našich zeměpisných končinách vůbec nemusí jít o kaviár, nadívané pávy či ústřice; nefalšovaná česká zabíjačka našince a jeho chuťové pohárky nadchne prostě víc.

Kolešovský pašík do vsi přicestoval se čtyřiadvacetihodinovým předstihem z běsenského prasečáku, kde si ho byl v pátek ráno nájemce místního pohostinství vybrat. Jméno na tu chviličku, kterou strávil u Paďourů, nedostal – za zmínku snad jen stojí, že vážil rovných sto čtyřicet kilo.

Před osmou ráno jej začal připravovat řeznický mistr Ludva Kuthan. Pod jeho rukama se během dopoledne rodily kulinářské perly, které příchozí měli možnost v průběhu dne ochutnat. Vedle smažáku či zabíjačkové polévky byly k mání jitrnice, jelita nebo tlačenka. Že to bylo o něčem zcela jiném, než co si běžně můžete koupit v obchodě, se nemá smysl ani zmiňovat. Navíc tyto gastronomické skvosty české kuchyně bylo možno v průběhu celého dne také zakoupit a za velmi slušný peníz si na nich šmáknout ještě následně doma.

Zabíjačkou však sobota zdaleka nekončila. Odpoledne bylo vyhrazeno dětem a připravena pro ně byla celá řada soutěží a her. Jako ceny pro nejlepší pak hora sladkostí. Žel – z našich nejmladších dorazili pouze čtyři jedinci. To je v souvislosti s tím, že na Mikulášské besídce se před týdnem naplnil sál čtyřiceti dětmi, neuvěřitelné.

Večer pak patřil dospělým. Těch se sešlo zhruba padesát a bavili se až do rána druhého dne.