KOLEŠOVŠTÍ SOPTÍCI NA ZÁVODECH V PŘÍLEPECH

18.10.2014 16:54

První závodní výjezd nejmladších kolešovských hasičů Soptíků se povedl na jedničku. 

V 8:15 mladí požárníci doslova naskákali do již připraveného auta před naší zbrojnicí a vyrazili směr Přílepy. Za slabou půlhodinu zaparkovali dle pokynů pořadatelů na přílepské návsi a se všemi proprietami došli do areálu závodů. Zde se poohlédli po okolí a připravené trase, vedoucí našich hasičů zatím zařídil registraci skupiny a už vyhlíželi slavnostní zahájení celého klání. 

Nástup všech skupin z různých měst a obcí, přivítání starostkou a místním velitelem hasičů, poděkování sponzorům, rozchod a hurá do akce. 

Celkem 12 hasičských oddílů přípravky bojovalo ve dvou disciplínách – úkolový závod a tříčlenná štafeta. První přišel na řadu právě závod, ve kterém se plnily úkoly na čtyřech stanovištích – hod míčků do otvoru, přechod opičí lávky, poznávání hasičského náčiní a základy zdravovědy. Naši kluci odstartovali, jako pátí v pořadí, vyběhli, jako střely. U prvního zastavení nastříleli 4 míčky z devíti možných a utíkali na druhé stanoviště, kde absolvovali přechod po opičí lávce. Tento se jim vyvedl bez jediného šlápnutí vedle. Následoval úprk směr poznávání hasičského náčiní, kde opět nebylo ze strany našich kluků žádné zaváhání. Poslední zastávka u zdravotníků a honem, honem do cíle. 

Po malém občerstvení ze strany rodičů se Soptíci mohli opět řadit u druhého kola závodů – štafetě. Tato se běžela dvakrát a počítal se vždy lepší čas každé skupiny. Vyběhnout, jeden s proudnicí a další dva hasiči s hadicemi, rozhodit, sešroubovat dohromady a k rozdělovači, a pospíchat za cílovou pásku. Naši chlapci byli hbití a šikovní, však i možná díky silné podpoře ze strany rodičů. 

Po tomto závodě následoval oběd v místní hospůdce – ohřáté párky s pečivem, které zapili teplým čajem z várnice v areálu závodů. Chvilka odpočinku, kterou naši požárníci využili k pobíhání a zmordování velitele malých kolešovských hasičů. 

Opět nástup, tentokráte závěrečný a vyhlášení výsledků. Naše družstvo se umístilo na krásném 6. – 9. místě (4 družstva měla stejný počet bodů). Děti dojely domů unavené, ale spokojené a plné dojmů a zážitků. Díky organizátorům akce za slušnou přípravu, která se však dá ještě na mnoha místech vylepšit. A velké poděkování patří rodičům Soptíků a jejich vedoucímu Václavu Porazíkovi za velmi rychlou a výtečnou průpravu dětí.

Irena Uldrichová

 

Za fotografie děkují Kolešovské střípky Janě Charvátové, 

video pořídila paní Irena Uldrichová.