KRÁDEŽ HŘBITOVNÍCH TŮJÍ

05.04.2016 08:19

 

 

Úvodem mi dovolte říci, že tento článek, fotografie i krátké video, vznikly již na konci února 2016. Na žádost Policie ČR i zastupitelstva naší obce (neboť kolem hřbitov byla nainstalována sofistikovaná zařízení, která by pachatele chtějícího svůj hanebný čin zopakovat byla s to odhalit, identifikovat) jsme s jeho zveřejněním nějaký týden počkali.

 

 

Asi nějak takhle to mohlo – za pár měsíců, za trošku let, vypadat…

 

Nebude. Asi nějak podobně to ale bude vypadat (v řádu oněch zmíněných měsíců či let) na něčí zahrádce, okolo nějakého domku – patrně ze Strojetic, Kryr, Očihova, Blšan nebo Podbořan. Tedy v místě, kde žijí lidé, kteří jezdí přes Kolešov a nejsou nevšímaví.

 

To slovíčko zdůrazňuji – a za chviličku k němu přidám i další termín.

¨

Na podzim roku 2015 Obecní úřad Kolešov vysadil kolem místa posledního odpočinku svých obyvatel, tedy kolem hřbitovní zdi, desítky tůjí. Samozřejmě to stálo nějakou korunu, i když to je problém marginální. Stálo to především spoustu práce, která v únoru tohoto roku přišla během jediné noci vniveč.

 

Někdo z těch všímavých byl totiž také nenechavý…

¨

Od večera 23. 2. 2016 do rána 24. 2. 2016 zmizelo od kolešovského hřbitova na 60 čerstvě vysazených stromků. Záležitost přijela samozřejmě vyšetřovat také Policie ČR, byť se obávám, že možnost objasnění tohoto zlovolného činu je naprosto minimální.

 

 

Někdo si zkrátka pomohl. Na úkor těch, kteří již svou životní dráhu ukončili, na úkor těch, kteří se v místech jejich posledního odpočinku občas zastaví, aby jim rozžehli malou svíčku, položili k náhrobnímu kameni kytičku. 

 

Pachatel zjevně pospíchal, co nezcizil, to poničil - řada ze země vytržených tůjí zůstala ležet na zemi. Byla tma, času nazbyt evidentně nebylo...

 

A neodsuzujte prosím všechny ty, kdo si na své zahrádce, kolem svého domu, zřídili náhle nový živý plot. Byl to jen jeden z nich… možná by nebylo od věci, kdyby takového jedince kolešovští nebožtíci aspoň občas strašili. Takhle to ale asi fungovat nebude – škoda.