LETNÍ KOLEŠOVSKÉ GRILOVÁNÍ

07.08.2015 20:50

Letos již počtvrté se vprostřed prázdnin v Kolešově odehrálo letní grilování. Obecní popelnice (gril) opět zapracovala, tentokrát na bezmála třiceti kilogramech vepřové kýty.

 

 

Kolešov, sobota 1. srpna 2015

 

Letní kolešovské grilování už ale dávno není už jenom o vepřovém. Děti z naší vsi tu slaví, sice s měsíčním zpožděním, o to však kvalitněji, Den dětí, podruhé byla letos obecní grilovačka spojena i s vítáním nových kolešovských občánků a podruhé se slavil také úspěch v krajském kole soutěže Vesnice roku. Je nepochybně nošením dříví do lesa, pokud připomenu, že v roce 2015 jsme dosáhli na Bílou stuhu za práci s mládeží, přesto tak činím.

Světovou premiéru si večer pak odbyla také píseň našeho muzikuse Pepy Škalouda „Bílá stuha pro Kolešov“, k níž se Kolešovské filmové střípky pokusily natočit i jednoduchý videoklip:

 

 

 

 

Pojďme ale na začátek: sobotní akce vypukla o patnácté hodině a její první část byla zmiňovaným Dětským dnem. Spousta soutěží, spousta her. Připravil samozřejmě kolešovský Babinec. A nechyběly ve finále ani sladké odměny. Balíček pro každou zúčastnivší se ratolest – a poukázka na vuřt, jíž byla padesátieurová bankovka.

 

 

Co se dělo dál?

 

Svoje umění předvedli nejmenší kolešovští hasiči – Soptíci se svou Tatrovkou s úspěchem zdolali požár domečku, z něhož zachránili, ostatně jako vždy, panenku Vendulku.

 

Pak se vítali nejmenší kolešovští občánci: malý Pepík (přítomna byla – a dárek od obce i místního sboru dobrovolných hasičů převzala babička Olinka, neboť ostatní odjeli na dovolenou…), Matěj a Anetka. Poslední dva zmiňovaní prťousové přišli na svět v podstatě současně, rozdíl dělal jen pár dní, a jak komentoval starosta Porazík, šlo skoro o soutěž. Vyhrál ji nakonec Matěj, Anetka přišla na svět až pár dní po něm.  Všechny děti dostaly jak od úřadu, tak od hasičů skromné dárky.

 

 

Další vystoupení kolešovského hasičského mládí, tentokrát toho staršího. Předvedlo vyproštění zraněného z automobilu, k němuž se muselo nejprve prostřednictvím hydraulických nůžek propracovat, aby ho následně mohlo předat záchranné službě. Akce našich „starších“ malých hasičů je přitom dotažena až do takových detailů, že likvidují z automobilu uniklé nebezpečné látky, jež statečně zasypávají sorbentem, aby ho bezprostředně poté smetli a uklidili.

 

 

A pojďme k Bílé stuze: starosta SDH Kolešov ocenil právě ty, kteří se o zisk tohoto ocenění zasloužili nejvíce – totiž právě naše mládí. To zaujalo, to za obec bodovalo především, to nám cenu přineslo. Děti dostaly po medaili, pamětním listu a k tomu i pár dalších dárků. Výbor SDH pak ocenil také ty, kdo mladé hasiče vedli. Čestným uznáním. Obdrželi ho Václav Porazík, Petr Dřímalka a Miloš Ketner.

 

 

 

 

Dospělí hasiči pak svým malým kolegům připravili vždycky vyhledávanou a pokaždé s nadšením přijímanou atrakci. Totiž pěnu. Třebaže počáteční krůčky do bílého nadělení byli veskrze opatrné, za chviličku v Kolešově nebylo děcka, které by do pěny nevlezlo. Závěrečné sprchování studenou vodou bylo přijato s pochopitelným výskotem - a zatímco se děti převlékaly do suchého, rodiče jim už nad ohníčkem opékali buřty.

 

 

Dostalo se posléze i na dospělé – těm byla porcována zmiňovaná vepřová kýta a tradičně šlo o krmi ušlechtilou a chuťovým pohárkům nadmíru lahodící.

To už se smrákalo a u obecního úřadu vyrostlo letní kino. Promítány byly videozáznamy z návštěvy krajské hodnotitelské komise soutěže Vesnice roku, klip písničky Pepy Škalouda a předávání cen ve Vraném.

Zábava pak pokračovala až do časných ranních hodin. Soutěže dětí vystřídaly hry pro dospělé, zkrátka bavil se celý – nebo téměř celý – Kolešov.

 

Závěrem si dovolím dodat několik poznámek:

Děti jedly a pily zadarmo. Z dospělých obecní úřad dopřál takového luxusu těm, kdo se aktivně letošní prezentace soutěže Vesnice roku účastnili. Nebylo jich vůbec málo… a to je dobrá, povzbuzující informace. Kolešovští prostě umí (jde-li o něco) vzít a táhnout za jeden konec provazu. A dokázali to už nejednou.

 

 

Chtěl bych také zareagovat na postřeh některých našich spoluobčanů, že tentokrát se na letním grilování sešlo méně lidí než v předchozích ročnících. Musím k tomu říct, že tady se jedná čistě jen o optický klam, návštěvníků akce bylo zhruba stejně, jako v loňském roce, jenže tentokrát jsme postavili za obecním úřadem ne jeden, ale dva velké stany. Bylo pod nimi dobře o třetinu více stolů a více laviček, takže jsme se všichni pohodlně vešli.