RYBÁŘSKÉ ZÁVODY „O POHÁR STAROSTY KOLEŠOVA“

24.10.2016 23:48

 

Již na pátém ročníku závodů „O pohár starosty Kolešova“ se v neděli 23. 10. 2016 sešli vyznavači rybářského sportu. Odehrál na obecní hasičské nádrži a ke svým udicím kolem našeho „Kačáku“ zasedlo devětatřicet nadšenců.

 

Píšu-li nadšenců, pak zcela vědomě. Rybařina pro všechny ty, kteří v neděli do Kolešova dorazili, není totiž jen nějakým koníčkem, ale doslova koněm. Pořádnou kobylou. Od sedmi hodin ráno do bezmála páté odpolední totiž sedět u vody v počasí, které během rybářského klání panovalo, to byl úctyhodný výkon.

 

Poznámka: Když jsme u počasí – při Poháru, konkrétně při jeho prvním ročníku, bylo ještě děsivější. To totiž padal sníh!

 

Nevím, jestli to bylo právě pro to mizerné počasí, ale ryby se za nabízenými pamlsky na háčcích příliš nehnaly. Chytalo se málo; přitom to není o tom, že by v „Kačáku“ ryby nebyly. Vždyť na jedněch z předchozích závodů v Kolešově dostali rybáři na břeh téměř půl tuny ryb! A vítězi tehdejšího klání se navážilo pětapadesát chycených kilogramů!

 

Tentokrát se chytilo jen něco málo přes desetinu této hmotnosti.

 

A tak si rybáři z Kolešova namísto dobrého pocitu z pěkného rybaření odváželi nakonec i jiné komodity: ten dýně, ten nedaleko rybníka nasbíral jablka.

 

O žaludky soutěžících se i tento rok starali místní hasiči, premiéru si odbyla opravená a zušlechtěná stavební buňka. Kromě teplých nápojů tu bylo pivo nebo limonáda, někdo se posilnil i ušlechtilejším mokem. K jídlu byla polévka, grilované klobásy nebo kuřecí špízy. Hlady a žízní tedy nikdo netrpěl.

 

I když těch ryb moc nebylo, samozřejmě byli rybáři více a někteří méně úspěšní. A tak se závěrem počítalo a hodnotilo. Uděleno bylo celkem dvanáct cen – a pěkných! Byly převážně o jídle a pití. Pivo, velká láhev zelené, vepřová kýta. Posvícenské husy. Tlačenky, salámy.

 

Pan Půta, který v Kolešově vyhrál už dvakrát, se potřetí neprosadil, takže velký, putovní Pohár starosty, zůstal i tento rok doma. Zvítězil pan Karel Chýle.