STRAŠIDELNÝ BÁL

22.11.2014 17:46

Hrůzostrašnou, dechberoucí show přivezl v neděli 16. listopadu 2014 do Kolešova tým Ladrova diskotačení. Na pódiu (ale i pod ním) se především našim dětem představil myšák Eduard, Barborka, Vodník, Duch a další bytosti.

Zhruba dvouhodinové představení přilákalo do sálu kolešovského kulturáku na padesát lidí. Vybíralo se dvacetikorunové vstupné (pokud se pamatuji, na podobné akci v Kolešově vůbec poprvé), které bude použito ve prospěch Babince, hasiči se postarali o chod baru.

Proč ale STRAŠIDELNÝ BÁL a proč v listopadovém termínu? K čemu strašidelná výzdoba pódia?

Samozřejmě se jedná se o přejatý zvyk Halloweenu, který k nám přišel z anglosaských zemí. Původem patří do Irska, přičemž vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země.

V době irského národního obrození se kolem roku 1830 rozšířil názor, že Halloween vznikl z předkřesťanských keltských tradic, např. svátku Samhain. Toto pojetí přijal i etnolog James Frazer, který Halloween v knize Zlatá ratolest popisuje jako pohanský svátek s tenkou křesťanskou slupkou. Podobné romantické teorie se dodnes často citují, jsou však považovány za překonané.

Tradičními znaky Halloweenu jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, zvané jack-o'-lantern, dále čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci atd. Typickými barvami jsou černá a oranžová.

V České republice, jak už jsme výše uvedli, nejde o tradiční svátek. Některé domácnosti si před dům symbolicky dávají vyřezávané dýně se svíčkami. Kolešov je například svým každoročním dýňováním doslova proslulý, a to daleko za hranicemi své obce.

Vzhledem k tomu, že Ladrovi nebyli v Kolešově poprvé a Barborku nebo Eduarda naše děti už důvěrně znají, stojí za to zmínit, že Diskotačení má dlouholetou tradici v pořádání dětských diskoték, při kterých se baví (a cituji z jejich webu:) „…nejen děti, ale i jejich rodiče.

Zakladatelem je Mgr. Jiří Ladra, který pro své diskotéky vystudoval i školu zaměřenou na moderování. V roce 1999 se k Jirkovi přidal jeho syn Honza a jezdí teď na diskotéky společně nebo každý samostatně. V roce 2006 se přidala i dcera Jirky Ladry Barbora, která se na začátku bála vzít mikrofon do ruky a dnes je těžké najít chvilku, kdy nemluví do mikrofonu. V dalších letech se přidávali další a další jejich kamarádi a v současnosti už Ladrovci musí někdy na svá vystoupení jezdit menším autobusem.

Jak šel čas, tak se měnil i program pro děti a samozřejmě i kompletní celá show. Od zvukové aparatury, kulis světel až po kostýmy. Od založení Diskotačení, kdy akci moderoval jeden moderátor, se počet účinkujících zvyšuje a z Diskotačení se tak stává nezapomenutelná dětská show.“

Ačkoli k nám Ladrovi nedorazili s žádnou převratnou novinkou (pořady, které jsme v jejich podání v Kolešově doposud viděli, jsou si podobné jako vejce vejci), dětem se v neděli líbilo. Užily si příjemné odpoledne a ať byl tenhle bál jakkoli strašidelný a výzdoba pódia bezmála morbidní (nechyběl nakonec ani náhrobní kámen…), nebály se ani maličko.

 

MALÁ FOTOGALERIE ZDE