ZATMĚNÍ SLUNCE

21.03.2015 18:38

Částečné zatmění slunce (73%), „postihlo“ také Kolešov.

Tohle jsou obrázky, které bylo možno nafotit v pátek 20. března 2015 dopoledne v celé České republice. Tyhle konkrétně jsou z fabriky FTE v Podbořanech, kde kdo na vteřinku mohl, opustil svoje pracoviště, aby se na tento výjimečný astronomický jev podíval. Ve školách se přestalo učit – zešeřilo se, citelně ochladilo. Máme doma tři kočky, ty se od rána chovaly tak, že jsme je nepoznávali.

Co dokáže měsíc vtěsnaný do jedné přímky mezi Zemi a Slunce je až neuvěřitelné.

Nic podobného jsme u nás nemohli vidět od roku 2011 - a na další pozorování zatmění si budeme v tuzemsku muset počkat až do roku 2026, půjde však opět pouze o částečné se zhruba 88% zákrytem. Zcela se sluneční disk za tmavou plochu Měsíce schová nad naším územím až 7. října 2135.

Podmínky pro páteční sledování byly podle předpovědi ideální. Bylo jasno.

 

A co je zatmění slunce?

Aby nastalo zatmění Slunce, musí mezi něj a Zemi vstoupit Měsíc, který se zrovna nachází v novu. Jediná přirozená družice naší planety zakryje sluneční disk buď zcela, nebo částečně. Tento astronomický jev doprovází několik charakteristických prvků:

  • Kromě výraznější záře sluneční koróny, tedy žhavých plynů unikajících z fotosféry Slunce, se mohou na obloze objevit uprostřed dne také hvězdy a dokonce i některé planety. Kromě setmění může dojít také k ochlazení.
  • Zatmění Slunce mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat, která se často cítí zmateně a dezorientovaně. To je i jeden z důvodů, proč byl tento astronomický jev v minulosti spojován s různými náboženskými událostmi a byly mu přisuzovány mystické významy.