ZEMĚTŘESENÍ V KOLEŠOVĚ

03.06.2014 19:31

Když se v sobotu 31. 5. 2014 odporoučela v Kolešově k zemi máje, zem se ani nezachvěla. Jiné to však bylo jen pár desítek minut předtím, přesněji zhruba čtvrt, půl hodiny po poledni, kdy Kolešov nefalšované zemětřesení opravdu zažil.

 

Někomu se zdálo, že se pohnul dům. Někomu se v sekretáři rozezvučely skleničky. Podobná informace přišla i z nedalekých Hořoviček.

 

Tato fotografie je pouze ilustrační, generovaná počítačem. Nic takhle dramatického se v Kolešově samozřejmě nedělo…

 

Protože záchvěvy půdy nejsou v našich končinách stejně běžné jako déšť nebo třeba bouřka, zeptali jsme se u odborníků. Jestli to třeba nebylo skutečně jenom zdání, jen pocit.

 

Nic takového.

 

„Opravdu jste pocítili zemětřesení,“ potvrdil mi RNDr. Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, „Měl ohnisko v západních Čechách u obce Nový Kostel (od Kolešova vzdálen vzdušnou čarou cca 76 km – pozn. P. Ď.) s magnitudem 4,4.“

 

 

Co je zemětřesení? Co je magnitudo a jaké jsou jeho hodnoty?

 

Zemětřesení je náhlý pohyb zemské kůry, vyvolaný uvolněním napětí – např. z neustálých pohybů zemských desek – podél zlomů. Větší zemětřesení se proto obvykle vyskytují v těch oblastech světa, kterými významné zlomy procházejí (západní pobřeží Ameriky, východní Asie a ostrovy mezi ní a Austrálií, Kavkaz, Turecko a Írán, Středomoří atd.)

 

Místo vzniku zemětřesení se nazývá ohnisko neboli hypocentrum, jeho kolmý průmět na zemském povrchu se nazývá epicentrum.

 

K vyjádření síly otřesů se používá veličina magnitudo, která se určuje z maximální výchylky seismometru.

 

Richterova stupnice (nebo také místní, lokální magnitudo zemětřesení, škála = měřítko, stupnice) představuje jediné číslo, kterým se popisuje velikost (síla) zemětřesení. Richterovu škálu vymyslel roku 1935 Charles Richter ve spolupráci s Benem Gutenbergem na California Institute of Technology (Caltech) v USA. 

 

Nemá horní ani spodní hranici a jen pro orientaci uvádím prvních pět jejích stupňů se stručným vysvětlením nebo popisem.

 

RICHTEROVA ŠKÁLA