5. ZBIROŽSKÉ HASIČSKÉ TATROVÁNÍ

07.09.2015 09:16

 

Již 5. ročník Zbirožského hasičského Tatrování se uskutečnil 5. září 2015 v tomto malebném letovisku ležícím na rozhraní brdských lesů a Křivoklátska. Ve dvou a půl tisícovém městečku, kde se narodili básníci Josef Václav Sládek a Josef Palivec, na místě, kam se rádi vraceli Fráňa Šrámek, Alfons Mucha, Václav Vačkář (jeho skladba „Vzpomínka na Zbiroh“ zazní i v úvodu videoreportáže Kolešovských filmových střípků) nebo Adolf Branald. Kam se samozřejmě rádi vracejí i čeští hasiči.

 

 

Zástupci SDH Kolešov do Zbiroha (myslím takto kolektivně) přijeli poprvé. Z domova vyráželi v půl osmé ráno a autobus jich vezl přibližně třicet. Především tedy naše Soptíky, kteří byli se svým zásahem zařazeni do programu akce, jejich vedení a dospělý doprovod. Cesta nám trvala slabou hodinku a půl a pak už jsme stáli před branou areálu HZS Zbiroh.

 

Jeho součástí je Expozice požární ochrany (EPOZ), která se začala budovat už v roce 2009. Jejím posláním je přinášení informací o organizaci a činnosti jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů, uchovávat a zpřístupňovat veřejnosti jejich historickou i novou techniku a technické prostředky sloužící k jejich vysoce rizikové, namáhavé a nám všem prospěšné práci.

 

EPOZ umožňuje návštěvníkům seznámení s historií vzniku a vývoje technických prostředků hasičů od prvních, pro nás již úsměvných pokusů o organizované pomáhání při požárech, až po současné vybavení, umožňující kvalifikovanou a účinnou pomoc při nebezpečných situacích, do kterých se hasiči při své práci dostávají.

 

Expozice se skládá z několika částí. První - která je pojata jako úvod do hasičské historie - představuje návštěvníkům to nejstarší hasičské náčiní, které se zbirožským podařilo (s pomocí a pochopením spousty nadšenců) shromáždit a vystavit. Je zde k vidění řada přenosných a koněspřežných stříkaček od první poloviny osmnáctého století, stříkačka poháněná parním strojem a také koňky, které jako pohon čerpadla používají různé druhy spalovacích motorů. Nechybí zde ani doplňková technika, jako je například sanitní kára s nosítky, výsuvný kolový žebřík, navijáky na hadice a hadicové pračky nebo jeden z prvních dopravních vozů pro hasičské družstvo. V závěru této historické části je umístěno více než deset motorových přípojných stříkaček. A jako třešinka na dortu historie je nově zapůjčená Tatra 70 z tatrováckého muzea v Kopřivnici, která je státem uznanou kulturní památkou.

 

Příští rok by tu měla být vystavena také kolešovská koněspřežka, která tu ostudu mezi ostatními exponáty dělat (myslím si) rozhodně nebude.

 

V další hale o rozloze více než 3500 metrů čtverečních je umístěna technika od padesátých let dvacátého století. Kromě legendárních a všeobecně známých hasičských automobilů, jako jsou Tatry v různých modifikacích, Pragy RN, Škody 706, jsou tu i zajímavosti jako je hasičské letadlo Z-37 Čmelák, sněžná fréza, vrtulník MI 2 a spousta dalších. Nechybí ani seznámení s vyprošťovací technikou a dalšími hasičskými technickými prostředky.

 

Každopádně se tak bylo na co dívat, co si prohlížet. Naše hasičská mládež toho samozřejmě jaksepatří využívala, a to v průběhu celého dne, když tedy zrovna nebyla „na place“. Například jako fanoušci. 

 

V rámci Zbirožského hasičského Tatrování totiž probíhalo Mistrovství ČR ve výměně předního kola na vozidle Tatra 815, který byl letos poprvé zařazen do Kalendáře sportovních akcí HZS ČR. Kolešov v této soutěži reprezentovali Petr Dřímalka a Miloš Ketner, bohužel však v konkurenci o poznání zkušenějších a především trénovaných kolegů neuspěli. Zvednout na heveru „osmsetpatnáctku“, odmontovat její přední, téměř dvousetkilogramové kolo, odvalit ho za připravený kužel a namontovat zpět jim trvalo ze všech zúčastněných týmů i přes nejkvalitnější fanouškovskou podporu nejdéle. Přesto, pánové, klobouk dolů.

 

 

V rámci 5. ročníku Zbirožského Tatrování se představili v doprovodném programu také plzenští hasiči -  s hasebním zařízením Cobra. Jeho pomocí během několika sekund dokázali udělat otvor o průměru bezmála deset centimetrů v tří, možná čtyřmilimetrové plechové desce.

 

 

Cold Cut System (CCS) COBRA je patentovaný systém, speciálně vyvinutý jako hasicí a záchranářské zařízení firmou CCS AB. Firma CCS AB se zabývá vývojem metod řezání a hasičskými technikami od roku 1988.

Tato metoda má široké pole uplatnění při hašení požáru a záchranných operacích. CCS COBRA může být poháněn hydraulicky samostatným motorem nebo řemenovým pohonem.

CCS COBRA je efektivní nástroj pro prorážení a řezání ve všech typech materiálů. Technika řezání pomocí vodního paprsku rozprašuje vodu a vytváří velmi jemnou vodní mlhu, která má schopnost zchlazovat prostor požáru a hasit oheň.

Systém je dálkově ovládaný z vysílače na proudnici nebo vhodné pracovní základny. Hasicí a řezné zařízení CCS COBRA se skládá z následujících hlavních součástí:

  • Vysokotlaké vodní čerpadlo – 300 barů / 50 litrů za minutu
  • Nádrž na abrazivo o objemu 10 nebo 20 litrů
  • Panel pro ovládání průtoku
  • Hydraulicky ovládaná proudnice pro řezání a hašení

Zařízení CCS COBRA může řezat otvory jakékoli velikosti ve střechách, stěnách a dveřích budov za účelem ventilace/odstra­nění žáru a kouře. Současně se při řezání vodní mlha mění na páru. Tento proces spotřebovává velké množství energie, kterou odebírá ze žáru ohně. Prostor kolem ohně se ochlazuje, zároveň je spotřebováván kyslík a dochází k tlumení ohně.

CCS COBRA má velmi efektivní hasicí schopnost při použití omezeného množství vody, čímž jsou minimalizovány následné škody způsobené vodou a poškozením konstrukcí. Vodní mlha, vytvořená vysokým tlakem a patentovanou tryskou se mění v páru, jakmile se dostane do kontaktu s ohněm. Tato přeměna vodní mlhy na páru ochlazuje žár často nebezpečných plynů a zároveň hasí požár.

Systém CCS COBRA a jeho patentovaná metoda studeného řezání umožňuje řezání v nebezpečném prostředí. Při řezání nedochází ke zvyšování teploty a jedná se o nejbezpečnější známou metodu řezání pro použití ve výbušném prostředí. Muže být použita například pro řezání ropných nádrží, plynových potrubí, letadel, námořních tankerů a podobně.

Proud vody a abraziva řeže skrz jakékoli materiály. Obtížné materiály jako nerezová ocel, keramika, kevlar, guma, asfaltová lepenka a sendvičové konstrukce je možné snadno řezat pomocí zařízení CCS COBRA. Střechy a stěny většiny budov jsou běžně proráženy nebo řezány mnohem rychleji a bezpečněji než jakoukoli jinou známou metodou.

Pracovní tlak je přibližně 260 barů a průtok vody je 50 litrů za minutu. Je několik různých scénářů, kde vidíme potenciál tohoto zařízení pro odvedení velmi dobré práce. Je to jak při prorážení otvorů, tak při hašení v případech, kde se jiné metody hašení nejeví optimální. Například to může být dobrá alternativa k postupům, které zvyšují ventilaci.

 

Příklady použití:

  • Požáry v prostorách budov, kde je slabá ventilace, jako jsou podkroví, sklepy, rámové podlahy a podobně
  • V případě, že je riziko zpětného zášlehu
  • Požáry a záchranné operace v letadlech a lodích
  • Požáry v kontejnerech

 

Ve třináct hodin vystoupily naše děti. To už v areálu HZS Zbiroh bylo lidí, že by se dali počítat na tisícovky, takže prostor pro vystoupení našich Soptíků byl značně omezen. Před takovou „porcí“ diváků naši mladí hasiči ještě nevystupovali. Davem se se svou tatrovkou ledva prodrali, pracovali na place, na který nejsou zvyklí, přesto odvedli výborný výkon, požár domečku zdolali, panenku zachránili – v čase, který byl podle mého odhadu rekordní. Vysloužili si bouřlivý potlesk; a to i přes to, že při zásahu stihli notnou část obecenstva zmáčet.

 

 

Vyhodnocena byla také dětská literární soutěž „Dávají za nás ruku do ohně“.

 

Po celý den ve Zbirohu probíhala anketa o MISS TATRA 2015. Do té – neplánovaně – byl zařazen i model našich Soptíků. A bodoval! Stal se v sobotu druhou vicemiss… v soutěži, ve které hlasovali návštěvníci Tatrování, získal třetí nejvyšší počet hlasů. Pro zajímavost podotýkám, že modely byly letos vůbec úspěšné: na druhém místě totiž skončila další „hračka“.

 

 

Co dodat? Počasí se příliš nevytáhlo. Ve Zbirohu bylo poměrně chladno, areál HZS leží hned vedle zámku na kopci nad městem, takže tu nepříjemně foukalo. K dobré náladě ale přispívala zde tradiční skupina Bonton Band, připraveno bylo i poměrně bohaté občerstvení. Kdo přišel, ten se zkrátka nenudil.

 

Malou fotogalerii najdete ZDE a na konec tradiční video: