KOLEŠOVSKÁ RARITA

01.10.2016 15:56

Houba. S těmi máme nějaké zkušenosti, rostou nám hříbky kolem žebřiňáku. Tahle však vyrostla na návsi - zdálky vypadala jako přerostlý žampión, zblízka jako nějaká dřevokazná houba. Jenomže ty se zpravidla vyskytují na nějakém kmeni, na větvi. Tahle rostla uprostřed trávníku.

 

 

Náhoda tomu chtěla, že jsem byl zrovinka v době, kdy byla houba v Kolešově k spatření, pozván na zájezd Mykologického kroužku Kryry, jehož tradiční součástí je výstavka ten den ukořistěných hub. A tak, především proto, že jsme byli zvědaví, oč se vůbec jedná, jsme houbu na zájezd vzali s sebou.

 

Dověděli jsme se, že se jedná o choroše šupinatého.

Choroš šupinatý (Polyporus squamosus)

je houba z čeledi chorošovitých. Jedná se o patogena napadajícího živé rostlinné tkáně a dřevokaznou houbu rozkládájící mrtvou hmotu. Vyskytuje na stromech a jejich zbytcích v Evropě, Asii, Austrálii i Severní Americe. Mladé plodnice jsou jedlé. Choroš má specifickou vůni, která připomíná okurky.

Autorem jejího současného pojmenování je Elias Magnus Fries, který ji popsal ve svém díle Systema Mycologicum z roku 1821. Již předtím v roce 1778 ji coby Boletus squamosus popsal William Hudson.

Plodnice rostou jednotlivě, střechovitě nad sebou nebo trsovitě, narůstají během celé vegetační sezóny, staré plodnice mohou přetrvávat celoročně, ale obvykle je v létě rychle zničí hmyz. Patogen způsobuje bílou hnilobu dřevní hmoty, která bývá černě ohraničena.

Mezi obvyklé hostitele patří listnaté dřeviny. Patogen se vyskytuje i v ovocných sadech na hrušních, ale byl nejčastěji popsán na lípě, javoru, jasanu, ořešáku, vrbě nebo buku. Symptomem je tvorba jednoletých plodnic kdekoliv na kmeni, na řezných ranách, na pařezech. Mezi příznaky napadení patří prosychání a lámání větví. Choroba způsobuje úhyn napadených dřevin a je proto vhodné tyto dřeviny co nejdříve vykácet.

 

 

 

Pokud se pak výstavy hub a houbařské soutěže týče, kolešovský choroš byl oceněn diplomem za 1. místo v kategorii houbařská rarita. Právě proto, že nebyl nalezen na žádném stromě, ale uprostřed trávníku. Odborníci nás přitom ujistili, že pod zemí je tu nepochybně zbytek nějakého starého kořenu.