KOLEŠOVSKÝ HRDINA NA PŘEDÁVÁNÍ CEN MICHALA VELÍŠKA

11.01.2015 16:33

Ve středu 3. prosince 2014 se v Praze v budově Magistrátu hl. m. Prahy na Mariánském náměstí uskutečnil slavnostní akt předávání Ceny Michala Velíška.

 

Pořadatelé dostali letos podle předsedkyně správní rady Nadace ADRA Miroslavy Žaludové celkem 538 nominací. Porota vybrala tři finalisty a o vítězi pak rozhodli svými hlasy lidé na internetu. Zapojilo se jich téměř 12.200, tedy mnohem víc než v minulých ročnících.

Mezi zaslanými nominacemi na Cenu Michala Velíška se i letos vyskytly příběhy hrdinství dětí, které většinou navštěvovaly základní školu. Jejich rozhodnost, pohotovost, připravenost a statečnost jsou nejen příkladem pro jejich vrstevníky, ale i pro řadu dospělých.

Ocenění dostalo všech 21 nominovaných dětí. Nejmladšímu byly čtyři roky, nejstaršímu 16 let. Pomohly zachránit životy cizích lidí i svých blízkých. Cenu z rukou primátorky Adriany Krnáčové (ANO) převzalo 13 hochů a děvčat, mezi nimi i Tobiáš Bébr (informovali jsme v příspěvcích „Zachránil život“ a „Pocta hrdinovi“). Z jedenadvaceti nominovaných dětí třetí nejmladší.

„Pro děti byla zorganizována novinka,“ doplnila ještě koordinátorka projektů Nadace ADRA Iva Fundová-Macková, „po vzoru dospělých měly vlastní seminář (na totéž téma) a své názory nakonec prezentovaly plnému sálu, kde byli i zástupci MŠMT...“

 

V „Poděkování dětem za statečnost“, které si malí hrdinové z Prahy domů dovezli, jsou stručně uvedeny příběhy všech nejmladších nominovaných. V souboru PDF si tento dokument můžete přečíst ZDE.

 

Za fotografie děkuji rodičům Tobiáše Bébra i sdružení ADRA.