KOLEŠOVŠTÍ HASIČI VE VŠETATECH

27.06.2015 13:41

Rafinovaně připravují ve Všetatech Den dětí… totiž odpoledne patří dětem a program jejich Dne je skutečně bohatý; zjevným smyslem tohoto snažení je ratolesti utahat, uondat, prostě fyzicky zdevastovat a zničit, brzy poslat na kutě, protože v tu chvíli se rozjíždí bouřlivá merenda pro dospělé, která ve zdejší obci, jak jsem pochopil, tradičně trvá až do ranních nedělních hodin.

Fuj…

A na téhle „nestydatosti“ se letos, v sobotu 20. 6. 2015, podílel i Kolešov!

Dětský den ve Všetatech pořádají místní dobrovolní hasiči. Ti jsou (a teď cituji z internetových stránek Všetat:) „…nejstarší založenou organizací v obci. Vznikl již v roce 1894 a jeho náplní byla tehdy ochrana majetku občanů a obce. V prvních letech pracoval sbor bez jakýchkoli příjmů, některé potřebné vybavení si členové museli hradit ze svého. Velkým úspěchem bylo zakoupení ruční požární stříkačky obcí, která byla umístěna v kůlně panského statku.

V roce 1939 zakoupil hasičský sbor závěsnou motorovou stříkačku a nové hadice, které dosahovaly od rybníka až k sokolovně. 

 

V roce 1955 přidělil tehdejší okresní národní výbor požárnímu sboru už starší motorové vozidlo, které mu slouží dodnes. Poválečné zásahy mají mnozí občané ještě v paměti, ať už to byla panská kůlna v roce 1945, sušárna švestek v roce 1953, požár u Hornovu v roce 1970, požár včelína u pana Polívky či lesní požár u Kohoutova mlýna.

V srpnu 1992 byl sbor přejmenován na Svaz dobrovolných hasičů Všetaty. V devadesátých letech došlo k podstatnému omlazení sboru. Svoji připravenost si všetatští hasiči pravidelně prověřují na okresních soutěžích. Výcviku se věnují jak muži, tak i ženy a děti. 3. července 2004 velkolepě oslavil SDH 110. výročí své existence.

Požární zbrojnice byla přistavena roku 1910 k obecnímu domku, pastoušce. Výrazně přestavena byla až roku 1982 v tzv. akci Z.“

 

Kolešovští hasiči sem zamířili jak s koněspřežnou ruční stříkačkou, tak s tatrovkou našich Soptíků. Výprava to byla početná, jelo hned šest aut. Oba kolešovské stroje pak na místě vzbudily patřičnou pozornost, a to nejen ze strany malých, ale i všech dospělých.

Kolešovští se ve Všetatech představili jako první z poměrně bohatého programu, který zdejší hasiči pro své malé spoluobčany připravili. K zapálenému domečku nejprve vystartovala koněspřežná stříkačka, přičemž si naši hasiči v historických uniformách s ohněm poradit nedokázali. Na pomoc jim tedy vyrazili Soptíci, a to už samozřejmě byla jiná káva. I přes to, že jsme to přehnali s počtem dýmovnic: malí hasiči v domečku panenku, kterou běžně z hořícího stavení zachraňují, pro hustý dým zkrátka nenašli. Na pomoc jim přispěchal Miloš Ketner a podle jeho vlastních slov ji nemohl dlouho najít taky. Nakonec všechno ale dobře dopadlo, Vendulku se podařilo vytáhnout, poté stabilizovat, obnovit její životní funkce, prostě zachránit.