OSLAVA MDŽ

12.03.2014 19:25

Také v Kolešově oslavily ženy svůj svátek, Mezinárodní den žen.

Stalo se tak v sobotu 8. 3. odpoledne, kdy byly pozvány do sálu kulturního domu. Tady pro ně byla připravena kytička, občerstvení, hudba, soutěže (a samozřejmě ceny…) a malé překvapení.

Kolešovský MDŽ tentokrát zorganizoval sbor dobrovolných hasičů ve spolupráci s obecním úřadem. „Naše ženy se o kulturu v obci starají celý rok,“ vysvětlil starosta Václav Porazík, „nechtěli jsme, aby si program připravovaly i na vlastní svátek.“

A tak se někteří z hasičů před sobotou několikrát sešli a zapracovali.

Odpoledne určené ženám zahájili dva starostové – první ten, který je ve funkci teprve pár týdnů a je starostou místního SDH, pan Václav Svítil. Druhý ten, jemuž letos funkční období končí – starosta Kolešova Václav Porazík. Oba vystoupili s krátkými projevy, v nichž kolešovským ženám popřáli nejen hodně zdraví, štěstí a spokojenosti, ale především jim za jejich práci pro obec poděkovali.

Pokud se programu týče, hrála reprodukovaná hudba – skladby osmdesátých let minulého století. „Dýdžejem“ pro slavnostní odpoledne se stal starosta Porazík a vedl si skvěle. Pak kolešovské ženy nabrousily ouška, protože začala první soutěž: zazněly první tóny notoricky známých filmových či seriálových melodií, za jejichž identifikaci si ženy odnášely drobné dárky.

Po druhém hudebním intermezzu pak musely nabrousit svůj důvtip, znalosti, prostě oprášit vzdělání a vědomosti. Hrály se totiž piškvorky: byla vytvořena dvě družstva a za správně zodpovězenou otázku jejich zástupkyně mohly umístit na čtverečkovanou síť buď kolečko, nebo křížek.

Soutěž byla dramatická, otázky v žádném případě jednoduché, takže svým lepším protějškům v některých případech pomáhali i přítomní muži. Po lítém boji vyhrálo družstvo kolečkářek, dlužno však podotknout, že skutečně jen o pověstný „fous“.

Byla připravena i hra pro děti: ty se vydaly na kolešovskou náves, kde hledaly ukrytý poklad. Takto ušlechtilá místa byla hned tři a skrývala sladká potěšení.

Kolešovský potěr byl ze sálu vytěsněn na nějakých dvacet minut zcela záměrně. Kolešovský kulturák totiž navštívil umělec z Prahy, který se v úvodu své produkce představil jako Batman a s místními ženami se po nějakých deseti minutách rozloučil jako Adam. Překvapení, které si kolešovské ženské publikum užívalo.

Ku zklidnění tu a tam rozbouřených hormonů pak přispěla druhá část soutěže v hádání filmových a seriálových melodií.

Odpoledne bylo pěkné; a kdo přišel, ten se určitě nenudil. Jenom je škoda, že těch příchozích (především žen…) nebylo více a že se tak celá oslava konala v poněkud komorní atmosféře.

VÍCE FOTOGRAFIÍ ZDE