PŘEDVOLEBNÍ VEŘEJNÁ SCHŮZE

19.09.2014 05:41

V pátek 19. 9. 2014 se v budově pohostinství uskutečnila předvolební veřejná schůze. Zúčastnilo se jí bezmála třicet obyvatel Kolešova a kromě nadcházejících komunálních voleb měla na programu také vyhlášení výsledků květinové soutěže.

 

 

Tady se soutěžilo ve dvou kategoriích: BAREVNÉ OKÉNKO a KVĚTINOVÁ ZAHRÁDKA. Soutěž vyhodnotily dvě dámy, z nichž ač ani jedna v Kolešově nebydlí, jsou tu (a celou ves procházejí) denně – totiž naše poštovní doručovatelky. Výsledky předaly starostovi Václavu Porazíkovi v zalepené obálce, kterou na schůzi přede všemi otevřel a vyhlásil vítěze:

 

KVĚTINOVÁ ZAHRÁDKA:

·         

Jitka Jandová (cena: SODA STREAM)

 

BAREVNÉ OKÉNKO:

 

·         1. místo: Pavel Sirůček (cena: 3.000,- Kč)

·         2. místo: Irena a Ladislav Součkovi (cena: 2.000,- Kč)

·         3. místo: Jana Porazíková (cena: 1.000,- Kč)

 

„Za ocenění strašně moc děkuju,“ vyjádřila se překvapená Jitka Jandová krátce po vyhlášení výsledků, „nicméně prostranství před pohostinstvím, které jsme zušlechtili a za které jsem tuto cenu získala, je prací nejen mou. Poděkovat bych chtěla především Janě a Liborovi Charvátovým, bez jejichž pomoci by to nikdy nevypadalo tak, jak to vypadá.“

 

 

Pojďme k předvolební diskusi:

 

Ta totiž byla (a já jsem to čekal…) skutečně výživná a jednoznačně ukázala na ten fakt, že letošní komunální volby v Kolešově budou opravdu boj. Že nejsme tou idylickou vískou, jíž jsme dokázali ukázat hodnotící komisi soutěže Vesnice roku, za níž jsme také dostali ocenění. Že se u nás střetávají dva zcela antagonistické názory na chod a budoucí vývoj, fungování obce a že teprve voliči budou s to 10. a 11. října tohoto roku rozhodnout o tom, kam Kolešov bude směřovat.

 

Kdo tedy jsou zástupci těchto názorů?

 

OBČANÉ KOLEŠOVA – kandidátka sestavená panem Pavlem Sirůčkem. Lídr tohoto uskupení pan Milan Grund představy svých lidí nepředstavil. Prohlásil veřejnou schůzi za sezení protistrany a řekl, že zástupci jejich kandidátky budou obcházet v příštích dnech domácnosti v Kolešově, kde je se svým programem seznámí.

Z následné diskuse však nakonec něco z jejich programu na povrch vyplavalo: v žádném případě by nesouhlasili se změnou územního plánu a výstavbou parkoviště nad benzinkou OMV (zcela pochopitelně, protože bydlí na jižním konci vsi…) a pak je tu problém s hospodou. Na ní se vynaložily nemalé peníze a PŘEDEVŠÍM PAK PRÁCE NĚKTERÝCH LIDÍ, kteří se podíleli na revitalizaci interiéru domu – a restaurace nefunguje! Ve finále pak vyšlo najevo, že nejde ani tak o hospodu samotnou, jako o byt nad ní.

 

Z uskupení OBČANŮ KOLEŠOVA se pak veřejné schůze zúčastnili z pětice kandidátů tři zástupci. Ludmila Paďourová a Monika Burkertová nedorazily.

Za ANO 2011 se představili všichni kandidáti. Jejich program, jejich názory a vize vysvětlil starosta Václav Porazík, který kandidátku sestavoval, a vysvětlil, proč jsou na ní ti, kdo na ní jsou. Jednotliví kandidáti se pak k tomu, aby vyložili, proč chtějí pro Kolešov jako zastupitelé obce pracovat (s tím na schůzi přišli), nedostali. Nebylo to komu vysvětlovat.

 

Závěrem:

 

Uskupení OBČANÉ KOLEŠOVA zjevně upřednostňuje separátní, osobní jednání. Nejde do otevřeného střetu s protivníkem. Patrně si v otevřené konfrontaci není naprosto jisté.  

 

Současný starosta obce má za sebou čtyři roky práce. Devět desetin z ní vidět není, jednou desetinou je jeho působení zřejmé.

 

Osobně si myslím, že ta desetina špatná ani trochu není. A že když mi dnes pan Štěpán Valuch řekl, ať si včerejší schůzi neberu osobně, ale tak že to prostě je, pak to, že mi chce někdo sebrat střechu nad hlavou,  beru setsakra osobně - a moje volba je jasná. Můj názor ale důležitý není. Je jen jedním z mnoha. Důležitá je ta většina, o níž už jsem jednou psal.