PŘÍRŮSTEK OBECNÍHO VOZOVÉHO PARKU

17.12.2016 11:11

Obecní úřad Kolešov rozšířil svůj stárnoucí vozový park. Zelené vozítko se ve vsi prvně objevilo někdy koncem listopadu, po obci denně jezdí, a tak si ho pojďme alespoň stručně představit:

 

Nákladní elektrická tříkolka Advento známá také pod výrazem rikša s výkonem motoru 48V/850W se hodí nejen na zahrady, ale i na farmy, vinice, zemědělská družstva. Díky menší šířce se vejde i do uzavřených prostor skladišť. Je hbitým pomocníkem s velkou silou a velice dobrou manévrovatelností. Díky menší šířce se ideálně hodí do nejrůznějších skladišť, nezaváhá však ani v terénu, kde jí ani prudší kopec při plném naložení nedělá problém.  Na tříkolkách tohoto typu jezdí téměř celá Asie desítky let, jedná se o prověřený, spolehlivý dopravní prostředek - přeprava osob v oblasti turismu i podnikání, přeprava nákladů, svoz odpadků, rozvoz vody, atp.

 

E-tříkolka je složena z čínských komponentů, avšak v ČR se provádí její montáž a následná výstupní kontrola u každého kusu. To zaručuje, že se k zákazníkům vždy dostane 100% fungující stroj.
Pojezd tohoto stroje je ovládán pravou plynovou rukojetí a dvěma tlačítky. První tlačítko přepíná pojezd vpřed a vzad, druhé přepíná tři stupně rychlosti. Tříkolka je vybavena ruční brzdou předního kola, nožní brzdou zadních kol a pojistnou ruční brzdou (parkovací). Korba se sklápí ručně dozadu. Tři bočnice jsou sklopné. 

 



 

Základní výbava obsahuje přední i zadní potkávací a směrová světla a klakson. Tyto funkce se ovládají sdruženými spínači u levé rukojeti. K další výbavě patří zpětná zrcátka a přední úložný koš s nosností 3 Kg. Akumulátor má kapacitu 4x 20Ah. Dobíjení probíhá z běžné sítě 230V, dobíjecí doba je cca 6 hodin a dojezdová vzdálenost se může přiblížit až 40 km – to je však ovlivněno mnoha faktory: okolní teplota (při nízkých a minusových teplotách rychle klesá aktuální životnost baterie, avšak po umístění baterie do teplého prostředí se její stav opět obnoví), váha vezeného nákladu, náročnost terénu, povětrnostní podmínky aj.

 

E-tříkolka váží 150 kg a uveze 200 Kg nákladu + řidiče. Maximální rychlost je 24 km/h.

 

Fascinující jsou náklady na provoz: 7 Kč na 100 km. 

Se státní poznávací značkou (a řidičským průkazem skupiny AM nebo B) lze tříkolku legálně využívat na pozemních komunikacích. Povinností je pak i zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Bez SPZ lze tříkolku využívat pouze v uzavřených areálech, a to i bez řidičského průkazu a pojištění. 

Technické údaje: 

 

Rozměry tříkolky d*š*v

2550*850*1120mm

Rozměry korby d*š*v

1130*795*350mm

Max. rychlost

24km/h

Dojezd*

40km

Váha vč. baterií

158kg

Max. náklad (bez řidiče)

200kg

Výkon

48V 850W

Přední kolo

12*2.5"

Zadní kolo

12*2.5"

Napájení

230V

Doporučená doba nabíjení

4 - 8 h

Max. úhel stoupání

15°

Zdvih zadní korby

manuální

Brzda

nožní, ruční, ruční pojistná

 

Cena vozíku je nějakých 37 tisíc korun. Necelých, a to i s DPH. V porovnání s cenou provozu je to legrace, která se během pár měsíců vrátí.