TRADIČNÍ LETNÍ GRILOVÁNÍ

02.08.2014 20:22

Stará arabská moudrost praví, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. Já jsem si to osobně v sobotu 2. srpna 2014 vyzkoušel - a nesouhlasím. Obdobné adrenalinové zážitky nemám prostě v oblibě a na koni jsem se bál víc jak v helikoptéře sto metrů nad Kolešovem. Na rozdíl od dětí, které se tradičního kolešovského letního grilování účastnily a které si tuto sobotu užívaly - a nejenom jízdu na koních.

Třetí akce tohoto druhu byla od dvou předchozích větší, bohatší. Kolešov totiž vracel svému dorostu Den dětí, o který je kvůli soutěži Vesnice roku na začátku června ochudil. Slavil také zisk Diplomu za pospolitost obce, který jsme vyhráli, chlubil se opravenou stříkačkou z roku 1887 a nově také vítal své nejmladší občánky.

Prostě na jeden den toho bylo až až...

Ve dvě hodiny se kolešovští, jejich příbuzní a známí (dokonce i známí jejich známých...), a to z blízkého i vzdálenějšího okolí, sešli před hasičárnou na návsi. Počítal jsem do sta - a bylo to málo. Byla tu připravena prezentace požárnické techniky rakovnických i jesenických hasičů, představila se Policie ČR. Koňáci z Blšan povozili děti a některé ze zvídavých dospělých.

V šestnáct hodin se pak akce přesunula na dětské hřiště za obecním úřadem. Pro děti byly připraveny soutěže o sladké odměny, k mání byla cukrová vata a malovalo se tu na obličej nebo se dalo pořídit třpytivé tetování. Samozřejmě nechyběl skákací hrad. 

Obecní popelnice voněla vepřovými kýtami, točilo se pivo, kelímky se plnily limonádou, grilovala se kuřata a buřty. 

Děti si pak mohly zařádit v hasiči připravené pěně, čehož samozřejmě hojně a s radostí využívaly.

I k úřadu členové SDH Kolešov přitáhli ruční hasičskou střákačku a starosta hasičů o ní řekl několik slov.

V podvečer pak starosta obce přivítal nejmladší kolešovské občánky.

Hrála country muzika, tentokrát živě. Takže se také tancovalo. V devět večer si Kolešov promítl video z návštěvy hodnotitelské komise soutěže Vesnice roku a průběh prací na rekonstrukci hasičské stříkačky. A to už byla zábava v plném proudu: v laškovních disciplínách si potom zasoutěžili také dospělí. 

Den se prostě vyvedl. Když jsem se v pondělí ráno zeptal v práci kolegy Pavlíčka, v kolik dorazil domů, s účastí na mne pohlédl (snad si nemyslím, že si to pamatuje...). Zlí jazykové ale podle něj tvrdili, že ve čtyři ráno...

Fotogalerii, ve které najdete i fotky rodiny Kudrnáčovy z Kryr, najdete ZDE.