VESNICE ROKU 2014 - finále

31.07.2014 19:44

 

Jak jsme dopadli, všichni víme. V jubilejním dvacátém ročníku soutěže Vesnice roku, jehož se ve Středočeském kraji zúčastnil rekordní počet 36 obcí, získal Kolešov, který se prezentoval poprvé, diplom za pospolitost.

 

Ještě jsme ho neviděli - tady je:

 

 

 

Převzal ho v Kněžicích na Nymbursku, které pro tento rok získaly ve Středočeském kraji ocenění nejvyšší - Zlatou stuhu, 19. července 2014 starosta obce Václav Porazík.

 

Samozřejmě se ho Kolešovské střípky ptaly:

 

Soutěž vesnice roku pro tento rok pro Kolešov skončila. Nepropadli jsme - na stuhu jsme sice nedosáhli, ale s diplomem za pospolitost obce Kolešov obdržel i finanční částku 40 000 korun. Otázka: Co to pro naši obec znamená?

 

Hodně a nic. Jde o to, že již teď Kolešov není pouze obec ve Středočeském kraji na společném seznamu mezi zbylou tisícovkou obcí. V rámci této akce je mezi prvními 10.

 

Kolešov je již někde zapsán, někdo o nás ví a někdo s námi počítá. To jak této pozice využijeme je opět na nás. Takže je to základní kámen k další stavbě. Anebo jen kámen, který za čas upadne v zapomnění. Obdržená finanční částka je samozřejmě potěšující, ale pro větší rozvojové aktivity zanedbatelná.

 

Takže - když dáme dohromady náklady na přípravy, na oslavu a vybudovaný pingpongový stůl, tak je to tak akorát.

 

Co to pro Tebe znamená osobně?

 

Pro mě osobně samotná účast obce a posléze náš úspěch znamená strašně moc.

 

Celkově absolvování celého kolotoče příprav, tak aby se vše co nejlépe povedlo, aby nás nic hrozného nezaskočilo a nepřekvapilo, to jsou situace, které nejdou popsat - pouze prožít.

 

A byl bych velice potěšen, kdyby takovéto pocity mohl mít každý v Kolešově.

 

Tato soutěž není jen tak „halabala tak tady nás máte“. To, jak se obec společně dokázala odprezentovat, tak to bylo opravdu fajn. A velice si vážím každého, kdo se zapojil a měl tak zájem o úspěch obce.

 

Měl by se podle tvého názoru Kolešov do soutěže přihlásit i příští rok?

 

Toť otázka. Na tu nám odpoví čas a nové zastupitelstvo.

 

Dá se, myslíš si, v příštím ročníku očekávat ještě vyšší počet zúčastněných obcí než v roce 2014? A jestli ano, má Kolešov v tak velké konkurenci šanci uspět?

 

Jestliže jde o můj názor, tak příští ročník nebude tak početně obsazen – tipuji 28 účastníků.

 

A jestli má šanci Kolešov uspět?

 

Po revizi naší prezentace, ukázkách a následných rozhovorů se soutěžní porotou, je tu jasný výsledek a to velký potenciál pro další ročníky.

Nyní je na řadě náš úspěch oslavy, užít si to a potom se uvidí.

 

Zásadní věc „ Diplom za pospolitost“ pro rok 2014 z dvacátého ročníku soutěže vesnice roku byl udělen občanům Kolešova. Chcete více?

 

 

 

 

Dovolil bych si na tomto místě připomenout také rozhovor se starostkou obce Čistá, paní Blankou Čebišovou, kterou zveřejnil týdeník Raport. Vyjímám část, v níž hovořila o Kolešovu:

 

 

 

 

Na závěr tohoto příspěvku jsem pak požádal o pár slov předsedu hodnotitelské komise, starostu Kamýku nad Vltavou, pana Petra Haladu. Ten sice vzhledem k tomu, že jeho obec postihla povodeň, do Kolešova osobně nedorazil, přesto na několik málo otázek odpověděl:

36 zúčastněných obcí – to je docela „ranec“. Jak dlouho je hodnotitelská komise objížděla?

 

V každé obci byla hodnotitelská komise Vesnice roku 2014 dvě hodiny a celkem jsme po obcích jezdili 9 dnů.

 

Zajímalo by mě, jestli byl mezi přihlášenými obcemi veliký rozdíl. Nebo jinak: konečné výsledky, oceněné obce – bylo to o pověstný „fous“, „o prsa“ nebo to byla jednoznačná záležitost?

 

Soutěž je v posledních letech velmi vyrovnaná, úroveň obcí je velmi vysoká. Na některé ceny je velká tlačenice, na některé (například zelená nebo oranžová stuha) takový tlak není. Ale rozhodnutí komise o všech udělených cenách bylo v letošním roce téměř jednotné, trochu jsme se zadrhli jen výběru vítězů „Zlatých cihel“.  

 

Jak jste vůbec hodnotili? Každá obec získala od jednotlivého porotce nějaké body a ty se pak sečetly?

 

Na každou cenu jsou při závěrečném hodnocení prováděny členy komise nominace a z těch vzejde obec, která je hlasováním potvrzena jako vítěz dané kategorie.

 

Bylo něco, co Vás na soutěži příjemně, mile překvapilo? A naopak něco, na co budete nerad vzpomínat?

 

Nebudu rád vzpomínat na bleskovou povodeň, která mou obec v průběhu soutěže postihla, a rád budu vzpomínat na všechny obce, protože každá z návštěv byla pro mne v něčem inspirativní.

 

Před dvěma lety Vaše obec získala titul Vesnice roku středočeského kraje. Dokázal byste Kolešovu poradit, jak na to?

 

K titulu Vesnice Středočeského kraje roku 2012 jsme postupovali přes diplomy, stuhy a pečlivě jsme se na každou prezentaci připravovali. Zkuste to také. Hodnotitelská komise musí být po celou dobu hodnocení vaší obce něčím překvapována.

 

 

 

Shrnu to:

 

Kolešov uspěl. Má být na co pyšný především proto, že se prezentace obce účastnila drtivá většina jejích obyvatel. Vynechali jenom někteří. O koho jde (a proč tak učinili) všichni víme, je zbytečné se o tom rozepisovat.

 

Průběh návštěvy hodnotitelské komise jsme zaznamenali, kdo se k videu ještě nedostal, najde ho ZDE.

 

Na velkém plátně se na něj pak může podívat také v rámci sobotní akce (2. 8. 2014) tradičního Kolešovského grilování, na které Obecní úřad Kolešov srdečně zve. 

 

Nebude se jenom grilovat a nebude se jenom promítat. Bude toho mnohem víc. Přijďte – začínáme už ve 14 hodin!