ZÁJEZD DO DIVADLA

14.06.2014 07:50

Ve čtvrtek 12. června 2014 se kolešovští vypravili společně do divadla. Odjeli do Prahy, do divadla U HASIČŮ a shlédli hru Jaromíra Břehového Sborovna.

Jde o původní českou komedii vedoucího, spoluzakladatele, autora, režiséra i herce souboru Žlutičan ze Žlutic na Karlovarsku Jaromíra Břehového z prostředí zemědělského odborného učiliště. Prostřednictvím jeho pedagogického sboru kriticky shlíží na některé nešvary dneška, z mého pohledu je ale, žel, neřeší.

Jaromír Břehový představuje ředitele učiliště jako zkorumpovaného flegmatika, který neváhá a pro svou milenku „uvolní“ z funkce stávající zástupkyni, která de facto učiliště alespoň trochu smysluplně řídí a vede. Nová zástupkyně pak zavádí nové pořádky. Učitelský sbor je souborem rezignovaných cyniků, kteří se ale před závěrem hry vzchopí a koná se v podstatě happy end. Naprosto fatální je ovšem poslední obraz představení, ve kterém autor varuje před mocí vlivu a peněz s tím, že jde o začarovaný kruh, z něhož není úniku.

Naprosto famózní byl výkon Uršuly Klukové, vynikající byla exmanželka Jiřího Korna Kateřina. Obě si myslím zastínily svého uměleckého šéfa Pavla Trávníčka, který si zahrál jednoho z pedagogů.

Co říci více? Naše profesionální divadelní scéna nepochybně nabízí i lepší, kvalitnější hry. Nakonec Sborovnu psal ochotník, v podstatě amatér. Přesto čtvrteční večer nebyl určitě večerem promarněným, kdo nabídky společného zájezdu do Prahy využil, nelitoval. 

FOTOGALERIE ZDE