ČISTECKÝ UZEL

07.02.2015 16:10

V sobotu 7. 2. 2015 se kolešovští mladí hasiči zúčastnili soutěže „Čistecký uzel“. Letos šlo o již o 7. ročník tohoto netradičního zimního klání, které vzniklo z popudu vedoucích kolektivů mladých čisteckých hasičů. Ročník soutěží pro nejmladší kategorie měl totiž v zimním období okurkovou sezónu. Jednoduše řečeno: od října do dubna žádná soutěž na okrese Rakovník dříve nebyla.

Původní záměr čisteckých byl udělat soutěž jen ve štafetovém vázání uzlů - proto „uzel“ v názvu. Pak se ale ukázalo, že by to byla chudá soutěž, a tak se přidala ještě další disciplína a po ní ještě jedna. Název ale zůstal. Nakonec však své opodstatnění „uzel“ stále má: pořadí v jednotlivých disciplínách se boduje, první 1 bod, druhý 2 body atd. A tak, pokud by došlo ke shodnému součtu bodů za umístění u dvou a více hlídek, rozhodne o konečném pořadí umístění právě v uzlové štafetě.

Čistecká soutěž je netradiční v tom, že děti jsou zvyklé disciplíny, které zde absolvují, plnit většinou na travnatém povrchu, na hřišti, v přírodě. Tady jsou dráhy omezeny prostorem tělocvičny a přizpůsobeny tak, co dovolí možnosti sálu. Bylo tedy zapotřebí vybrat ty disciplíny, které lze upravit a přizpůsobit je vnitřním prostorům.

Taková štafeta 4 x 60 m nebo požární útok Plamen s vodou, by se do tělocvičny asi vměstnat nepodařilo. Například dráha pro štafetu dvojic, kterou v Čisté mají, je zkrácena na neskutečných 14 m oproti 35 metrům, na které jsou děti zvyklé. Pro uzlovou štafetu je využit uzlový stojan z požárního útoku s překážkami CTIF a k určování technických prostředků je použito jedno stanoviště ze závodu požárnické všestrannosti…

Pojďme k závodům: přijel rekordní počet účastníků – 135 dětí z celkem 12 sborů dobrovolných hasičů z celého okresu Rakovník (podle abecedy: Čistá, Chrášťany, Jesenice, Kolešov, Kolešovice, Krušovice, Lužná, Nesuchyně, Přílepy, Rynholec, Skryje a Zbečno).

Začátek byl sice trochu chaotický, to se ale v průběhu soutěže usadilo a program závodů běžel jako dobře namazaný stroj.

Soutěžily tři kategorie: přípravka, mladší a starší. Kolešov byl přitom s to postavit dvě družstva přípravky a jediné starších. Program soutěže byl zahájen přesně o deváté, kdy v tělocvičně základní školy nastoupila družstva všech dvanácti sborů. Přivítal je náměstek starosty SDH Čistá pan Vlastimil Schuh a místostarosta obce Mgr. Pavel Tintěra.

Pak se na krátkou poradu sešli rozhodčí soutěže, jednotlivým družstvům byla rozdána startovní čísla a pak už se začalo soutěžit. Jako první vyrazila na svou tříčlennou štafetu přípravka. Jednotlivé štafety tu pouštěl do závodu Pavel Tintěra, a to vlajkou někdejšího Sovětského svazu. Proč…? Nemají v Čisté na klasický červený praporek? Jde o postoj pana místostarosty? Nebo o žertík pana magistra a já mám jen dlouhé vedení a nepochopil jsem to?

V tělocvičně teď nebylo k hnutí, zůstali tu všichni, kdo sobotní dopoledne do Čisté přijeli, a svým nejmladším vehementně fandili. Kolešovská štafeta „A“ odvedla svůj standardní výkon, „béčko“ se pak zadrhlo na spojování hadice s proudnicí, kdy se Káje Rajchmannové nedařilo proudnici nasadit a oba její mužští kolegové od ní zbaběle zdrhli za cílovou čáru, aniž se jí pokusili pomoci.

Při dalších soutěžích se tělocvična už trochu uvolnila, pohybovala se tu jen družstva, která zrovna soutěžila, ostatní účastníci se svými doprovody trávili čas ve vestibulu školy poblíž bufetu s připraveným občerstvením. Kolešovští mladí hasiči bojovali sice statečně, nicméně jen v rámci svých možností. Měřili své síly s nepoměrně zkušenějšími družstvy (jen v SDH Čistá fungují mladí hasiči deset let, zatímco u nás se scházejí necelého půl roku – což je samozřejmě znát) a podle toho také dopadli.

Krátce po dvanácté bylo po všem. Do školy dorazila i starostka Čisté paní Blanka Čebišová, která předávala ceny nejmladší kategorii.

Nejhorším umístěním „Čisteckého uzlu“, jak vysvětlil pan Vlastimil Schuh, je čtvrté místo. Všechna tři kolešovská družstva dosáhla právě na tuhle „bramborovou“ medaili, přičemž takové hodnocení bylo lichotivé.

Mladí kolešovští hasiči dobře zkrátka nedopadli. Nejlepšího umístění dosáhla naše Přípravka „A“, která z devíti soutěžních družstev urvala v poznávání technických prostředků pěkné páté místo, aby nakonec skončila celkově sedmá. Jinak jsme se potáceli skutečně jen na chvostech výsledkových listin. Není to ale rozhodně žádná ostuda, žádné neštěstí. Kolešovská hasičská mládež teprve pracovat začala, její historie je nulová, zkušenosti zcela minimální. Nakonec i paní Irena Uldrichová, vedoucí kryrských mažoretek, které známe z několika vystoupení také z Kolešova, prozradila, že jejím souborům trvalo tři roky, než začaly ze soutěží vozit první medaile. Ty dnes ale vozí, a to zcela pravidelně.

Neházet flintu do žita, cvičit a trénovat. Ono to přijde…

VÝSLEDKY V PDF

Výsledky 7. ročníku soutěže ČISTECKÝ UZEL:

Přípravka:
1. Lužná
2. Čistá A
3. Chrášťany

Starší hasiči:
1. Lužná B
2. Čistá
3. Lužná A

Mladší hasiči:
1. Lužná B
2. Skryje
3. Lužná A

Mistr uzlu starší:
1. Jan Svoboda – Lužná
2. Filip Schuh – Čistá
3. Tereza Alexiová – Jesenice

Mistr uzlu mladší:
1. Matouš Mikušík – Skryje
2. Anička Krausová – Čistá
3. Josef Žižka – Přílepy

 

Fotografie Šárky Elsnicové z Rakovnického deníku:

 

A KRÁTKÉ VIDEO: